Na proces trawienia i budowy komórek organizmu wpływa na wiele ważnych czynników. Zdrowy organizm daje przede wszystkim wspaniałe samopoczucie, piękno skóry, włosów oraz ogólną kondycję fizyczną. Prawidłowe odżywianie wymaga skomponowania własnego menu , zapewniającego substancje na potrzeby ciała i umysłu człowieka. Jedzenie powinno być zróżnicowane , tak aby otrzymywać wszystkie niezbędne substancje. Brak równowagi w jedzonych potrawach może prowadzić do problemów zdrowotnych . Ilość pokarmu zależy od wieku, płci i stylu życia. Należy również dbać ilość wypijanej na co dzień wody, która nie powinna być mniejsza niż 2 litry dziennie. Nie należy jednak przesadzać z jej ilością, ponieważ jej nadmiar może obciążać nerki.
Prawidłowe sporządzanie jadłospisu.
Aby skomponować dietę, należy wziąć pod uwagę tryb życia. Ponieważ nie ma dwóch identycznych ludzi, toteż nie ma także uniwersalnego menu.
- Ilość kalorii, jakie należy dostarczać organizmowi, waha się od 1800 do 3000 kcal na dobę z zależności od wieku, płci i stylu życia.
- Zwiększona aktywność fizyczna wymaga wzmożonego zapotrzebowania na kalorie, natomiast osoby wykonujące pracę siedzącą powinny zmniejszyć ilość spożywanych węglowodanów i tłuszczy.
- Jeśli chcesz walczyć z otyłością u dziecka, zasięgnij porady pediatry. Unikaj dużej ilości cukru, skrobi i fast foodów. Główne posiłki jedz w pierwszej połowie dnia.
Prawidłowe odżywianie u kobiet.
Kobiety powinny jeść średnio 2000 kcal na dobę. Niestety mają one zazwyczaj wolniejszy metabolizm w porównaniu do mężczyzn, stąd szybciej przybierają na wadze. Mają także bardziej utrudniony przyrost masy mięśniowej.
Wzrost ilości spożywanych kalorii powinien mieć miejsce podczas ciąży i mieścić się w okolicy średniej 3000 kcal, tak, aby dziecko miało dostęp do składników odżywczych . W przeciwnym wypadku matka musi liczyć się z problemami ze zdrowiem, zębami i niebezpiecznym zmniejszeniem ciężaru ciała.
Jadłospis dla mężczyzn.
Mężczyźni mają znacznie szybszy metabolizm oraz więcej tkanki mięśniowej. To sprawia, że wymagają zwieszonej ilości spożywanych pokarmów. Najwięcej kalorii powinni dostarczać organizmowi w młodości, podczas rozwoju mięśni i szybkiego wzrostu.
Jak dbać o zrównoważoną dietę dziecka?
Dzieciństwo to czas aktywnego wzrostu i rozwoju. Eksperci uważają, że co połowę roku należy zwieszać kaloryczność posiłków u dziecka. Jednak przy skłonności malucha do otyłości warto skonsultować się z pediatrą i dietetykiem.Warto brać pod uwagę wiek i szybkość przyrostu masy ciała u dzieci. Początkowo dziecko odżywia się mlekiem, a następnie stopniowo włącza się mu do diety pokarmy stałe.
Comments
Moim menu nie ma miejsca na fast foody. Wysoko przetworzona żywność zawiera mało składników odżywczych, a za to sporo kalorii. według mnie są to bomby kaloryczne, dlatego wykreśliłam je całkowicie.